Wanneer je wilt internetten, tv-kijken en bellen, kan een alles in 1 pakket een aantrekkelijke optie zijn. De meeste providers bieden een alles in 1 pakket aan waarin zij hun diensten combineren. Wanneer je dit pakket uitbreidt met een onbeperkt mobiel internet abonnement, kan je vaak profiteren van kortingen of leuke extra’s. Waar moet je op letten als je een alles in 1 pakket vergelijkt?

Internet vergelijken

Providers leveren internet over de kabel, DSL en/of glasvezel. Bij DSL wordt er meestal gebruik gemaakt van het netwerk van KPN. Internetten via de kabel is alleen mogelijk bij Caiway en Ziggo. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is internet via de kabel verrassend snel. Kabelinternet is soms zelfs sneller dan de internetsnelheid die providers van glasvezel internet beloven. Glasvezel is over het algemeen sneller dan DSL, maar is nog niet in het hele land beschikbaar. Door middel van een postcodecheck kom je er snel achter welke providers er actief zijn in jouw regio en of je gebruik kunt maken van internet over de kabel, DSL of glasvezel.

Internet: hoe snel wil je het hebben?

Je bent misschien snel geneigd om alleen genoegen te nemen met het snelste internet abonnement dat beschikbaar is in jouw regio. Het is echter niet onverstandig eerst eens na te denken hoeveel snelheid je daadwerkelijk nodig hebt. Ben je iemand die het internet alleen gebruikt om te mailen, te surfen en af en toe een filmpje te kijken? Wil je daarnaast alleen gebruikmaken van interactieve televisie en bellen? Dan heb je echt niet meer dan 50 Mbit per seconde nodig. Alleen wanneer je intensief gebruikmaakt van het internet door te streamen, te uploaden en/of te gamen, kan een hogere internetsnelheid handig zijn. Ook grote huishoudens met een diversiteit aan apparaten die aangesloten zijn op internet, kunnen profiteren van een hogere internetsnelheid. Waarom zou je een duur pakket met een hoge internetsnelheid kiezen als je ook voor een goedkoper pakket met een lagere snelheid kunt gaan zonder in te leveren op je internetcomfort?

Vaste telefonie

Een aansluiting voor vaste telefonie is een standaard onderdeel van een alles in 1 pakket. De meeste providers bieden een basispakket aan waarbij je betaalt voor de belkosten. Let hierbij goed op: bij de ene provider betaal je alleen voor de belkosten, andere providers rekenen ook een vast bedrag per maand voor de telefoonaansluiting alleen. Soms wordt er een starttarief per gesprek berekend, soms ook niet. Daarnaast bieden de meeste providers belbundels aan. Deze belbundels kunnen een slimme keuze zijn wanneer je veel belt. Er zijn vaak bundels beschikbaar waarmee je onbeperkt kunt bellen binnen Nederland naar vaste en/of mobiele nummers. Sommige providers bieden ook speciale bundels aan voor bellen naar het buitenland. Dit zijn allemaal aspecten die je mee kunt nemen bij het kiezen van een alles in 1 pakket.

Televisie

De meeste providers bieden een basispakket voor televisie aan. De providers verschillen onderling sterk wat betreft de invulling van het basispakket. De ene provider biedt een vast aanbod aan zenders die je zelf uit kunt breiden met extra zenderpakketten en interactieve opties. Bij andere providers zitten verschillende interactieve opties zoals Live Pauzeren, Begin Gemist, Opnemen en Programma Gemist standaard in het basispakket. Interactieve opties zijn soms los bij te bestellen. Sommige providers kiezen er echter voor om deze interactieve opties te bundelen in pakketten waardoor je verplicht bent een duurder pakket aan te schaffen. Ook het populaire Fox Sports 1 Eredivisie is bij verschillende providers terug te vinden in het basispakket, terwijl je daar bij andere providers extra voor moet betalen. Bedenk van tevoren dus goed welke zenders voor jou een must zijn en van welke interactieve opties je absoluut gebruik wilt maken.

(Onbeperkt) mobiel internet

Niet iedere provider levert mobiel internet. De providers die mobiel internet leveren, doen dit vaak in combinatie met kortingen op het alles in 1 pakket of leuke extraatjes. Zo kun je bij diverse providers rekenen op verdubbeling van je datalimiet wanneer je kiest voor een mobiel abonnement in combinatie met alles in 1. Bij je alles in 1 pakket kun je vaak profiteren van een korting of een gratis zender naar keuze.

Alles in 1 aanbiedingen

Veel providers werken met tijdelijke aanbiedingen waardoor je de eerste maanden tot wel 50% korting krijgt op je abonnement. Dit kan een aantrekkelijke optie zijn wanneer je op zoek bent naar een nieuwe provider. Let er echter wel op dat de prijs die je na deze kortingsperiode betaalt hoger kan zijn dan de reguliere prijs van een andere provider. Je bent dan tijdelijk goedkoper uit, terwijl je misschien voor een klein bedrag per maand meer een uitgebreider pakket kunt krijgen. Let dus goed op of goedkoop geen duurkoop wordt.

Alles in 1 met tijdelijk gratis diensten en/of zenders

De meeste providers bieden ook de mogelijkheid om extra diensten of zenders voor een bepaalde periode gratis uit te proberen. Zo kun je een extra dienst of zender die je toch al aan wilde schaffen tijdelijk gratis geleverd krijgen. Het is ook een leuke mogelijkheid om een zender of dienst uit te proberen voordat je definitief beslist om deze toe te voegen aan je pakket. Let er bij het afsluiten wel goed op wanneer de gratis levering stopt en of je hiervoor zelf tijdig actie moet ondernemen. Zo voorkom je dat je onverwacht voor extra kosten komt te staan.

Alles in 1 met gratis producten

Sommige providers proberen je over de streep te trekken met cadeautjes van waarde zoals een iPad of een smartphone. Meestal zit de prijs van dit product toch op de een of andere manier verweven in jouw alles in 1 abonnement. Je kunt je daarom beter niet laten verleiden door cadeautjes, maar je internet vergelijken puur richten op de prijs en de invulling van een abonnement. Komt een provider daarna nog steeds als goedkoopste naar voren, dan is zo’n cadeautje natuurlijk mooi meegenomen!