We kunnen bijna niet meer zonder internet. Ook onderweg willen we onze mails beantwoorden, appjes versturen, Facebook checken en een filmpje kijken. Je wilt daarom een mobiel internet abonnement dat je veel data geeft tegen een zo laag mogelijke prijs. Het loont altijd om de verschillende mobiele internet abonnementen te vergelijken. Waar moet je op letten als je mobiele internet abonnementen vergelijkt?

Wat is onbeperkt mobiel internet?

Wanneer je thuis bent of buitenshuis beschikking hebt over WiFi, dan internet je kosteloos met je smartphone, tablet of laptop. Om zonder WiFi te kunnen internetten heb je een mobiel internet abonnement nodig. Het verschilt per provider of je gebruik kunt maken van het 2G, 3G of het 4G-netwerk. Voor je smartphone en tablet heb je een Simkaart nodig om mobiel te kunnen internetten. Voor een laptop kan je een dongel aanschaffen.

Mobiel internet met telefoon

De meeste providers van mobiel internet bieden een abonnement met telefoon aan. Maak hierbij niet de vergissing dat de telefoon gratis is. Een telefoon bij een abonnement is een vorm van een lening. Wanneer je een dergelijk abonnement afsluit, wordt dit geregistreerd bij het BKR. Op die manier kan het abonnement invloed hebben op toekomstige aanvragen voor een lening en zelfs op de maximale hoogte van een nieuwe hypotheek. Andersom kan een provider je een dergelijk internet abonnement weigeren als je een negatieve BKR-registratie op je naam hebt staan of wanneer je inkomen niet voldoet. Providers moeten zich bij het verkopen van een abonnement met een telefoon houden aan wettelijke bepalingen. Een abonnement met telefoon lijkt misschien een slimme deal, maar op de lange termijn ben je goedkoper uit met een losse telefoon en een Sim Only abonnement. Wanneer je een goede telefoon hebt, is de keuze voor een Sim Only abonnement verstandig.

Mobiel internet met Sim Only

Sim Only abonnementen zijn losse abonnementen zonder telefoon die je voor een bepaalde tijd af kunt sluiten. Het mobiele internet abonnement kun je vaak zelf aanpassen aan je gebruik. De meeste providers bieden internetbundels van een 1 of meerdere GB’s. Sommige providers bieden onbeperkt mobiel internet.

Internetsnelheid

De snelheid van jouw mobiele internetverbinding is afhankelijk van verschillende factoren. Ten eerste is internet via 4G sneller dan 3G en 2G. Van welk netwerk je gebruik kunt maken hangt af van jouw apparatuur en de provider die je kiest. De afstand van de zendmast is ook bepalend voor de snelheid. Hoe dichter je bij de zendmast staat, des te sneller je mobiele internet is. Wanneer je reist, wissel je continu van zendmast. Dit kan ook een negatieve invloed op je internetsnelheid hebben. Ten slotte maakt het ook uit met hoeveel mensen je tegelijkertijd vanaf dezelfde locatie gebruikmaakt van het internet. Hoe drukker de omgeving, hoe trager je internet.

Hoeveel GB’s heb je nodig?

Internet je meestal thuis via WiFi en onderweg via een hotspot? Dan heb je waarschijnlijk geen grote internetbundel nodig. Je kunt er dan voor kiezen om geen internetbundel te nemen of een kleine internetbundel van 200-500 MB voor noodgevallen. Voor wie veel onderweg is en gebruikmaakt van mobiel internet, kan beter een grotere internetbundel kiezen. Met een onbeperkt mobiel internet abonnement heb je dan de meeste vrijheid. Je kunt je laten leiden door je huidige dataverbruik bij het kiezen van een internetbundel. Het is verstandig om in het begin een kleine bundel te kiezen. Je kunt namelijk wel makkelijk een internetbundel upgraden, maar downgraden is niet altijd mogelijk.

Is onbeperkt ook echt onbeperkt?

Er zijn verschillende providers die adverteren met onbeperkt mobiel internet, maar is onbeperkt ook echt onbeperkt? Het is verstandig om hierbij te letten op de voorwaarden. Verschillende aanbieders leveren onbeperkt internet binnen Nederland, maar hanteren wel een datalimiet in het buitenland. Het kan ook zijn dat er een daglimiet wordt gehanteerd bij een onbeperkt internet abonnement. Bovendien kan er een Fair Use Policy gehanteerd worden waarbij je datalimiet wordt bepaald door het gemiddelde gebruik in Nederland. Providers zijn vaak vaag over het datalimiet bij Fair Use Policy.

Pas op voor onverwachte kosten

Bij het afsluiten van een internet abonnement, moet je ook de voorwaarden checken over het overschrijden van je datalimiet. Bij sommige providers kun je een dataplafond instellen. Als je de GB’s binnen je bundel op hebt, kun je dan niet verder internetten zonder extra GB’s te kopen. De meeste providers geven je geen waarschuwing en rekenen automatisch een vast bedrag per MB buiten je bundel. Zo kun je voor onverwachte kosten komen te staan. Als de provider geen faciliteiten biedt om je datagebruik bij te houden, kun je ook een app installeren waarmee je dit zelf bijhoudt.

Alles in 1 pakketten

Verschillende aanbieders van internet, telefonie en televisie bieden interessante kortingen en leuke extra’s aan voor klanten die ook een mobiel internet abonnement afsluiten. Je krijgt dan bijvoorbeeld korting op je alles in 1 pakket of mag een gratis extra zender(pakket) uitkiezen. Diverse providers belonen vaste klanten die hun abonnement uitbreiden met een mobiel abonnement met dubbele data.