Je bent op zoek naar een internet en televisie abonnement? De meeste providers bieden een abonnement aan waarbij internet en interactieve televisie worden gecombineerd. De invulling die de providers aan deze abonnementen geven, verschillen onderling sterk. Waar moet je op letten als je internet en televisie abonnementen vergelijkt?

Internet vergelijken

Er zijn verschillende providers voor internet abonnementen. Je kunt daarbij kiezen uit kabelinternet, DSL of glasvezel. Er zijn slechts enkele providers die internet via de kabel leveren, de meeste providers bieden DSL aan. Glasvezel internet wordt ook steeds populairder. Het glasvezelnetwerk is echter nog niet voor alle Nederlandse huishoudens beschikbaar, waardoor veel mensen zijn aangewezen op kabelinternet of DSL. Dit is niet altijd een nadeel: kabelinternet is verrassend snel. De meeste providers bieden internet abonnementen met verschillende maximale snelheden aan.

Internetsnelheid vergelijken

Hoe sneller het internet, hoe beter? Dat is niet altijd het geval. Uit onderzoek blijkt dat de meeste huishouden aan een internetsnelheid van 50 Mbit voldoende hebben. Met deze snelheid kun je televisie kijken zonder dat dit ten kosten gaat van snel surfen, mailen en af en toe een filmpje kijken. Wie meer snelheid nodig heeft kan vaak kiezen voor een internet abonnement met een hogere snelheid. De hoogste snelheden zijn te behalen met kabelinternet en glasvezel. Welke snelheden er voor jou mogelijk zijn, is afhankelijk van je woonadres. De meeste providers tonen je alleen de internet abonnementen die beschikbaar zijn op jouw adres aan de hand van een postcodecheck.

Interactieve televisie vergelijken

Bij de meeste providers kun je het internet abonnement uitbreiden met interactieve televisie. Dit gebeurt op verschillende manieren. Het is afhankelijk van jouw wensen en behoeften welke vorm voor jou het goedkoopste is.

Internet abonnement als basis

Bij deze providers kies je eerst een internet abonnement op basis van snelheid en breid je deze uit met een basispakket voor interactieve televisie. Vervolgens kun je het televisie abonnement naar wens aanpassen.

Vaste pakketten

Sommige aanbieders werken met verschillende pakketten van basis naar compleet. Je kiest dan bijvoorbeeld voor een internet en televisie basis abonnement dat je vervolgens kunt upgraden. Soms zijn extra zenders of interactieve opties in een abonnement opgenomen. Het kan ook zijn dat je voor extra zenders en interactieve opties een duurder abonnement af moet sluiten. Sommige providers bieden de mogelijkheid om deze los af te nemen.

Vrij samenstellen

Er zijn ook aanbieders waarbij je volledige vrijheid hebt in het samenstellen van je internet en televisie abonnement. Je hoeft dan geen duurder abonnement te kiezen om sneller internet te krijgen. Je kunt dan ook kiezen voor een uitgebreid televisie abonnement met een minder snel internet abonnement.

Zenderaanbod

Het zenderaanbod verschilt onderling enorm. Van een budget televisie abonnement van slechts 20 zenders tot een basispakket van meer dan 100 zenders. Sommige providers bieden standaard de populaire zender Fox Sports 1 Eredivisie aan in hun basispakket, bij de meeste providers moet je daar extra voor betalen. Je kunt het zenderaanbod vaak zelf uitbreiden door te kiezen voor themapakketten of premium zenderpakketten, zoals Kinderpakketten, Filmpakketten, Film 1, Ziggo Sport Totaal, Fox Sports Eredivisie, Fox Sports Compleet, Fox Sports International, Turks, Hindi, Erotiek en Gay Lifestyle.

Interactieve opties

Het aanbod aan interactieve opties verschilt ook enorm. Bij sommige providers zitten er verschillende interactieve opties standaard in het pakket. Interactieve opties zijn bijvoorbeeld de Digitale TV Gids, Begin Gemist, Programma Gemist, Live Pauzeren, TV On Demand en Opnemen. Opnemen gaat ook niet bij iedere provider hetzelfde. Bij de meeste providers neem je programma’s op in de Cloud, een enkele provider werkt met een harddiskrecorder. De beschikbare ruimte en de tijd die je krijgt om een programma te kijken, verschilt per provider. Let ook op hoeveel programma’s je tegelijkertijd op kunt nemen. Soms kun je slechts 1 programma opnemen en bij andere providers wel 6!

Online televisie kijken

Alle providers beschikken ook over een app waarmee je altijd en overal online televisie kunt kijken. Bij sommige providers is het mogelijk deze uitzending te streamen naar een televisie zonder digitale tv-ontvanger. Diverse apps bieden ook de mogelijkheid om opnames in te plannen of te kijken, in combinatie met het Opnamepakket.

(Tijdelijk) gratis interactieve opties en zenderpakketten

Providers bieden vaak de mogelijkheid om tijdelijk interactieve opties en zenderpakketten gratis uit te proberen. Dit is een mooie mogelijkheid om geld te besparen of om interactieve opties en zenderpakketten uit te proberen voordat je deze echt toevoegt aan je abonnement. Let er wel op wanneer de actie afloopt en of je deze zelf op moet zeggen.

Digitale tv-ontvangers

Voor het kijken van interactieve televisie heb je voor elke televisie in huis een digitale tv-ontvanger nodig. Meestal wordt er 1 tv-ontvanger gratis in bruikleen meegeleverd. Voor extra tv-ontvangers moet je vaak betalen. Providers hanteren een limiet voor het aantal aan te sluiten tv-ontvangers per huishouden. Het is goed om hier rekening mee te houden bij het kiezen van een internet en televisie abonnement.