Wil je graag een internet en bellen abonnement afsluiten? Dan kun je bij de meeste providers terecht voor een internet abonnement en een vaste telefoonaansluiting. Toch is de ene provider de andere niet. Waar moet je op letten bij het afsluiten van een internet en bellen abonnement?

Internet en bellen abonnement

De basis van een internet en bellen abonnement blijft het internet abonnement. Afhankelijk van de provider bel je over DSL, glasvezel of de kabel. Er zijn een aantal providers die zich uitsluitend richten op kabelinternet of DSL en een aantal die zowel internet over DSL als glasvezel aanbieden. Niet iedere vorm van internet is overal beschikbaar. Doe een postcodecheck om te zien welke providers actief zijn in jouw woonplaats.

Internet abonnement

Je kiest als basis meestal een internet abonnement. De meeste providers bieden diverse internet abonnementen aan die qua internetsnelheid van elkaar verschillen. Sommige providers bieden 1 basis abonnement aan die je naar wens kunt upgraden. De internetsnelheden verschillen onderling enorm: DSL van maximaal 40 Mbit per seconde tot glasvezel van maar liefst 750 Mbit per seconde. Het is opnieuw afhankelijk van jouw woonadres welke internetsnelheden er voor jou mogelijk zijn. Een postcodecheck geeft jou meer duidelijkheid.

Kabel, DSL of glasvezel?

Lange tijd kon je alleen kiezen tussen kabelinternet of DSL. Er zijn slechts een paar providers die kabelinternet aanbieden, DSL over het netwerk van KPN wordt door verschillende providers aangeboden. In tegenstelling tot glasvezel zijn kabelinternet en DSL in vrijwel het hele land beschikbaar. Glasvezel is een gedegen concurrent van DSL, omdat glasvezel internet stabieler en sneller is. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is kabelinternet ook erg snel. Sommige aanbieders van glasvezel internet kunnen een lagere snelheid garanderen dan Ziggo, de grootste leverancier van kabelinternet.

Internetsnelheid

Hoe snel moet jouw internet zijn? Dat is volledig afhankelijk van het internetgebruik in jouw huishouden. Bij een normaal gebruik is een maximale internetsnelheid van 50 Mbit per seconde ruim voldoende. Laat je dus niet verleiden door abonnementen met waanzinnige internetsnelheden. Je betaalt al snel te veel voor internetsnelheden die niet noodzakelijk zijn. Je kunt vaak met een gerust hart kiezen voor een basis internet abonnement zonder in te leveren op je internetcomfort. Heb je een groot gezin? Game je veel via internet of stream je veel en vaak? Dan kan een sneller internet eerder noodzaak dan luxe zijn. Het is bij de meeste providers mogelijk om een abonnement met een bepaalde internetsnelheid af te sluiten en deze gedurende de abonnementsperiode te upgraden (of downgraden).

Internet en bellen

Zoals gezegd is vaste telefonie vaak een uitbreiding van het internet abonnement. De meeste providers bieden een basis abonnement aan waarbij je in ieder geval betaalt voor de belkosten. Niet iedere aanbieder laat je betalen voor de aansluiting, bij sommige betaal je echt alleen voor de kosten die je maakt door te bellen. Gebruik je de vaste telefoon een tijdje niet? Dan betaal je er ook niet voor. De beltarieven verschillen onderling sterk, let daarop wanneer je internet en bellen abonnementen gaat vergelijken.

Extra kosten

Een telefoon abonnement kan extra kosten met zich meebrengen waar je in eerste instantie geen rekening mee houdt. Zo rekenen sommige providers een starttarief voor elk gesprek dat je aangaat. Daarnaast rekenen enkele providers op de seconde af en ronden andere de gespreksduur af op minuten. Je betaalt dan dus meer dan je daadwerkelijk belt. Extra diensten zijn ook niet bij elke provider gratis. Er kunnen kosten gerekend worden voor nummerbehoud, voicemail en doorschakelen. Bij sommige providers bestaat ook het basispakket uit een bundel. Je betaalt dan bijvoorbeeld 5 euro per maand voor 300 belminuten. Bel je die maand minder dan 300 minuten? Dan moet je deze minuten toch betalen.

Belbundels

De meeste providers bieden belbundels aan voor mensen die veel bellen. Wanneer je meer dan 45 minuten per maand belt met de vaste telefoon, kan een belbundel lonend zijn. De meest voorkomende bundels zijn die waarmee je onbeperkt kunt bellen naar vaste en/of mobiele telefoonnummers binnen Nederland vanaf je vaste aansluiting. Je betaalt dan een vast bedrag per maand zonder bijkomende belkosten. Er zijn ook providers die belbundels aanbieden waarmee je goedkoper of onbeperkt naar het buitenland kunt bellen. Sommige providers bieden ook diensten aan waarmee je gratis of met korting kunt bellen met mensen die bij dezelfde provider zitten. Soms moet je hier een speciale belbundel voor aanschaffen. Bij de meeste providers kun je de verschillende belbundels maandelijks aan en uit zetten.

Welk pakket?

Niet iedere provider biedt een internet en telefonie abonnement aan. Bij sommige aanbieders kun je een los telefonie abonnement afsluiten, maar vaker is het een onderdeel van een alles in 1 pakket. Je kunt dan het pakket afstemmen op jouw wensen en behoeften. Een basispakket vaste telefonie kan eventueel aangevuld worden met diverse belbundels. Bij Ziggo kun je een telefonie abonnement alleen combineren met kabeltelevisie of een alles in 1 pakket.