Aankomende zomer op reis naar het Verendigd Koninkrijk? Het maakt niet uit of je nu gaat kamperen in Schotland, gaat wandelen in Wales of op wandelvakantie in Engeland bent, je hoeft je (nog) geen zorgen te maken over roaming kosten. De Brexit zou daar immers een einde aan kunnen hebben gemaakt. Geen zorgen, vooralsnog gaat dat niet gebeuren.
Sinds de EU-roamingverordening op 15 juni 2017 in werking is getreden, betalen reizigers in het buitenland in de EU geen roamingkosten meer voor gsm-gebruik. Dit betekent dat telefoneren, sms’en en surfen op het internet evenveel kosten als in eigen land. Tot nu toe was deze verordening ook van toepassing op Groot-BrittanniĆ« en Noord-Ierland, aangezien deze landen deel uitmaakten van de Europese Unie. Maar met het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU en de overgangsperiode die op 1 januari 2021 afloopt, komt daar verandering in.
Na de Brexit mogen netwerkexploitanten in principe het gebruik van Nederlandse simkaarten in het Verenigd Koninkrijk in rekening brengen. Dat komt omdat Groot-Brittanniƫ en Noord-Ierland niet langer deel uitmaken van de Europese Unie en dus niet onder de roamingverordening van de EU vallen. Of dergelijke speciale toeslagen worden geheven, hangt echter ook af van de afspraken die de aanbieders van mobiele telefonie in de staten met elkaar hebben gemaakt. Noorwegen en IJsland maken bijvoorbeeld geen deel uit van de EU, maar er is overeengekomen deze landen op te nemen in de roamingverordening van de EU. Volgens de Nederlandse telefonie bedrijven verandert er op korte termijn niets voor Nederlandse reizigers.
Het VK zal in eerste instantie zelf moeten beslissen of het wil blijven deelnemen aan de roamingverordening van de EU. Het Verenigd Koninkrijk heeft tot dusver besloten voorlopig deel te blijven uitmaken van de roamingzone van de EU, ook na zijn vertrek uit de Europese Unie. Voorlopig zal er dus niets veranderen aan de tarieven en de bestaande roamingregeling met het VK.