Heb je een slechte WiFi-verbinding in je vakantiehuis? Bijvoorbeeld slecht bereik of gaat het streamen van video of audio langzaam of haperend? In dit artikel delen we een aantal tips die niet veel geld hoeven te kosten. Hoe kun je WiFi verbeteren? Je leest het hieronder.

Test je snelheid

Eerst en vooral, levert je internetprovider wel de beloofde snelheid? Dit kan je eenvoudig controleren met een routertest. De test werkt het beste als je modem met een netwerkkabel aan je computer is verbonden. Vergelijk de behaalde snelheid met de belofte van je provider. Zit je bijvoorbeeld op 20 Mbps terwijl je provider je 50 Mbps belooft? Dan is het tijd om je provider te bellen.

Verplaats je router

De beste plaats voor een WiFi router is in het midden van de ruimte die je wil bedienen, dat is helaas niet altijd haalbaar. Ook is het verstandig de router niet in een meterkast te hangen of ergens weg te stoppen onder een bureau. Heb je kabel internet? Dan kun je ervoor kiezen om je modem en de router te verplaatsen naar een ander aansluitpunt. Kun je het modem niet verplaatsen? Dan zou je een iets langere kabel tussen het modem en de router kunnen gebruiken. Het liefst is deze wel zo kort mogelijk.

Kies een ander WiFi kanaal 

Herstart je router zodat deze zelf het kanaal kiest dat op dat moment het beste is. De modem kiest uit 1, 6 of 11. Deze kanalen overlappen elkaar niet en hebben de minste kans op storing.

Wil je zelf het kanaal kiezen op de 2,4 GHz-frequentieband, omdat je buurman bijvoorbeeld op hetzelfde kanaal zit? Verander dan van kanaal.

Plaats een WiFi versterker

Je kunt je huidige draadloze netwerk vergroten met behulp van een WiFi versterker. Een WiFi versterker is een apparaatje die je huidige draadloos netwerk draadloos ‘opvangt’, en vervolgens weer (versterkt) uitzendt. Je hebt twee verschillende uitvoeringen van WiFi versterkers. Namelijk WiFi versterker met antenne(‘s) en zonder antenne(‘s). Ook hier geldt het feit dat een WiFi versterker mét antenne’s meer effect zal hebben om je netwerk te vergroten. Daarnaast heb je nog WiFi versterkers die rechtstreeks in het stopcontact gaan en je hebt ‘losse’ versterkers die worden gevoed door een losse voeding. Afhankelijk van je wensen en budget kun je bepalen welke WiFi versterker het meest geschikt is om jouw WiFi netwerk te versterken.