Stel je hebt net een nieuw huis gekocht of gehuurd. Dan moet je dat huis verzekeren met een woonverzekering. Er zijn veel verzekeraars die een woonverzekering aanbieden.  Het zijn verzekeringen met allemaal andere dekkingen en prijzen. Natuurlijk wil je niet te veel betalen voor je woonverzekering. Aangeraden wordt daarom om de woonverzekeringen van de verschillende verzekeraars goed met elkaar te vergelijken.

Vergelijken van de dekkingen van woonverzekeringen

Woonverzekeringen verschillen, zoals zojuist opgemerkt, wat betreft prijs en wat betreft dekking. Let daarom bij het vergelijken van woonverzekeringen niet alleen op de prijs. Het is belangrijk om ook te letten op de dekking van de woonverzekering. Die dekking moet natuurlijk passen bij jouw wensen. Let bijvoorbeeld op de hoogte van het eigen risico. De hoogte van het eigen risico kan per verzekeraar verschillen. Bedenk dat kiezen voor een hoog eigen risico betekent dat je bij schade een fors bedrag zelf moet betalen. Bovendien zijn er verzekeraars die het eigen risico per schadegeval berekenen, terwijl andere verzekeraars dat niet doen. Uiteraard vergelijk je ook de dekking van de verschillende verzekeringen. Vind je het bijvoorbeeld belangrijk om verzekerd te zijn tegen schade die veroorzaakt wordt door noodweer. Kies dan voor een woonverzekering die door noodweer veroorzaakte schade dekt en die een laag eigen risico heeft.

De opstalverzekering en de inboedelverzekering

Stel je hebt een opstalverzekering afgesloten. Dan wordt de woning en alle onderdelen die verbonden zijn met de woning gedekt door de verzekering. Onderdelen van de woning zijn bijvoorbeeld de badkamer en de keuken. Heb je een eigen huis? Dan ben je niet verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Neem je een hypotheek om een eigen huis te kunnen kopen? Dan kan de hypotheekgever je wel verplichten om een opstalverzekering af te sluiten. Woon je in een huurhuis? Dan heb je geen opstalverzekering nodig. De eigenaar van de woning is verplicht om een opstalverzekering af te sluiten.

Stel je hebt een inboedelverzekering. Dan zijn alle spullen die lso in je woning staan verzekerd. Het is niet verplicht om een inboedelverzekering af te sluiten. Heb je kostbare spullen in huis? Dan wordt het wel aangeraden om een inboedelverzekering af te sluiten. Die spullen zijn dan verzekerd bij bijvoorbeeld een inbraak. Let bij het afsluiten van een inboedelverzekering wel op tot welk bedrag kostbare spullen zijn verzekerd. Heb je een inboedelverzekering met een buitenshuisdekking afgesloten? Dan ben je ook verzekerd als je spullen buitenshuis gestolen of beschadigd worden. Let op! Bij schade aan je smartphone hanteren veel verzekeraars een hoog eigen risico.

De aansprakelijkheidsverzekering

Wil je volledig verzekerd zijn. Dan moet je ook een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten, want een aansprakelijkheidsverzekering dekt alle schade die niet door een opstal- of inboedelverzekering wordt gedekt. Ga je woonverzekeringen met elkaar vergelijken? Dan wordt aangeraden om de aansprakelijkheidsverzekering meteen mee te nemen.