Verlies YouTube niet uit het oog. Naast reguliere webpagina’s kunnen ook video’s geoptimaliseerd worden. YouTube is na Google de grootste, meest gebruikte zoekmachine van het web. YouTube is eigendom van Google. En YouTube videos zullen bij zoektermen die visueel ingesteld zijn prominent bovenaan getoond worden door Google. Denk met name aan de hobby sfeer, of zoekopdrachten omtrent Do It Yourself of ander soort tutorials.

Weinig verschil met reguliere SEO

YouTube optimalisatie is eigenlijk niet heel veel anders dan reguliere website SEO. En de SEO kosten van video optimalisatie zijn vergelijkbaar. De titel van de video is erg belangrijk, dus vermeld daarin zeker (op natuurlijke wijze!) het zoekwoord. Daarbij wil je de omschrijving van de video zorgvuldig invullen. De bekende Amerikaanse SEO specialist AJ Kohn beschreef zoekmachine optimalisatie als volgt “behandel de zoekmachine als een blind vijf jarig kind”. Dat klinkt wat grof. Maar ondanks de vooruitgang in kunstmatige intelligentie en machine learning, kunnen zoekmachines nog steeds niet ‘zien’. Zij gaan nog steeds voornamelijk af op tekst inhoud. Je zou idealiter dus de video goed beschrijven in duidelijke makkelijk te begrijpen taal. En waar relevant zorgen voor ondertiteling. Evt. kun je dit uitbesteden aan een zoekmachine optimalisatie bureau.

Kwaliteit belangrijk

YouTube rangschikkingen binnen YouTube zelf zijn dan verder vooral gebaseerd op de gebruikerssignalen en interactie. Wat betekent dit? Hoeveel keer is de video bekeken? Hoe veel commentaren? Hoe lang blijven zij kijken is met name belangrijk, dus kijkt men de hele video uit? Dit soort signalen zijn vrijwel niet te manipuleren. Het enige wat men kan doen is gewoonweg een hele goede video maken die pakkend is. Beeldkwaliteit is ook belangrijk, indien het kan, kies dan voor een hoge resolutie (HD).

Voor het rangschikking van YouTube video’s buiten YouTube, dus in de Google.nl zoekresultaten zijn met name embeds belangrijk. Embeds kun je zien als ‘de hyperlinks van video’s. Een embed is wanneer een website een YouTube video implementeert in een webpagina. Idealiter omsluit je de video dan ook op je eigen website. Wanneer andere websites jouw video ook gaan raadplegen op dergelijke wijze dan zal deze nog prominenter zichtbaar worden in de zoekresultaten van Google.