Steeds meer providers bieden glasvezel internet aan naast of zelfs in plaats van kabelinternet of DSL. Wat heeft glasvezel internet voor meerwaarde ten opzichte van kabelinternet en DSL? En waar moet je op letten als je glasvezel internet abonnementen gaat vergelijken?
Wat is glasvezel internet?
We praten veel over glasvezel, maar wat is glasvezel internet nu precies? Bij glasvezel internet wordt digitale informatie door middel van licht door dunne vezels van glas verzonden. Deze verzending van informatie is zeer betrouwbaar. Er kunnen snelheden gehaald worden van wel 1 GB per seconde. De meeste providers die glasvezel internet aanbieden, werken met internet abonnementen van 50 tot maximaal 750 Mbit per seconde.
Wat is er mogelijk met glasvezel?
In Nederland zijn er verschillende aanbieders van glasvezel internet. Zij maken meestal gebruik van het glasvezelnetwerk van Reggefiber – een onderdeel van KPN. Reggefiber is verantwoordelijk voor de aanleg van het netwerk, maar biedt zelf geen abonnementen aan. Providers die leveren over glasvezel leveren meestal internet, televisie en telefonie abonnementen in verschillende combinaties of in een alles in 1 pakket. De mogelijkheden van glasvezel internet verschillen daarbinnen per provider en per abonnement.
Beschikbaarheid van glasvezel
Reggefiber werkt hard om het glasvezelnetwerk uit te breiden, maar nog niet overal in Nederland kun je op dit moment gebruikmaken van glasvezel internet. Je kunt met een postcodecheck kijken of er providers in jouw regio actief zijn. Als er geen glasvezel internet beschikbaar is, kun je kiezen tussen kabelinternet en DSL.
De meerwaarde van glasvezel internet
Om de meerwaarde van glasvezel internet te bepalen, kun je dit netwerk het best vergelijken met de twee andere populaire vormen van breedbandinternet: kabelinternet en DSL. Wat zijn de voor- en nadelen van glasvezel internet in vergelijking met kabel en DSL? Heeft glasvezel internet wel echt een meerwaarde ten opzichte van de concurrenten?
Glasvezel versus kabelinternet
Bij kabelinternet maak je gebruik van het kabelnetwerk. Ziggo is de grootste speler op deze markt. Je maakt voor de aansluiting gebruik van een coaxkabel. Omdat er in de meeste huizen al een kabelnetwerk ligt, kun je eenvoudig televisiekijken in het hele huis. Het modem heeft meestal een WiFi-signaal zodat je ook draadloos kunt internetten. Met kabelinternet kan er een snelheid gehaald worden van maximaal 400 Mbit per seconde. Een nadeel van kabelinternet is dat er meestal maar 1 aanbieder is zodat je geen keuzevrijheid hebt. Bovendien kan je geen los internet abonnement afsluiten, televisie is altijd een vast onderdeel van een abonnement. Kabelinternet wordt echter niet langzamer als je verder van de centrale woont. Je verliest ook geen snelheid wanneer je internet op meerdere apparaten tegelijk. In vergelijking met glasvezel is kabelinternet goedkoper. Qua snelheid doet kabelinternet niet onder voor glasvezel.
Glasvezel versus DSL
Bij DSL maak je gebruik van het telefoonnetwerk van KPN, ook wel de koperleiding genoemd. Je kunt met DSL maximaal 50 Mbit per seconde halen. Het nadeel van DSL is dat het signaal zwakker wordt naarmate je verder van een centrale af woont. Een internetsnelheid van 50 Mbit per seconde is dan ook lang niet overal haalbaar. Een ander nadeel van DSL is dat bij het gebruik van interactieve televisie, dit invloed heeft op je internetsnelheid. Dit wordt trager. Je kunt dus niet optimaal tv-kijken en internetten tegelijk. Glasvezel kent deze problemen niet. Je kunt zoveel internetten als je wil, zonder dat dit invloed heeft op je internetsnelheid. Glasvezel wint het ook van DSL op stabiliteit. Een nadeel van glasvezel ten opzichte van DSL, is dat een glasvezel internet abonnement duur is. Je moet je dan ook afvragen of een glasvezel internet abonnement wel noodzakelijk is.
Voordelen van glasvezel internet
Glasvezel internet is stabiel en snel.
Nadelen van glasvezel internet
Het is relatief duur, niet altijd het snelst en glasvezel internet is niet overal beschikbaar.
Glasvezel internet abonnementen vergelijken
De ene provider is qua mogelijkheden zeker de andere niet. Als je beslist voor glasvezel te kiezen, moet je met name letten op de internetsnelheid die de verschillende providers aanbieden. Terwijl sommige providers een snelheid van 750 Mbit per seconde beloven, heeft het snelste pakket van een andere aanbieder een snelheid die te vergelijken is met kabelinternet. Aangezien glasvezel duurder is, wil je niet te veel betalen voor een snelheid die je goedkoper per kabel of zelfs over DSL kunt krijgen. Wil je echter bewust voor een glasvezel internet abonnement kiezen, omdat glasvezel stabiel is? Dan doet de snelheid er misschien minder toe en wil je glasvezel internet abonnementen vergelijken om de goedkoopste aanbieder te bepalen.
Glasvezel internet pakketten
Er zijn diverse internet abonnementen verkrijgbaar zoals internet, internet en televisie, internet en bellen en alles in 1. Wanneer je kiest voor een alles in 1 pakket met glasvezel krijg je gegarandeerd stabiel internet. Je kunt met meerdere personen gebruikmaken van internet, telefonie en televisie zonder dat dit van invloed is op de internetsnelheid.