De opkomst van technologieën schieten uit de grond. De ontwikkelen elkaar in razendsnel tempo op. Dit zie je terug in de telefoonbranche, zoals nieuwe netwerken die continue ontwikkeld worden. Internet of Things maakt dingen mogelijk die in het verleden ondenkbaar waren. Zo kan je mobiele telefoon bijvoorbeeld communiceren met een horloge of andere slimme apparaten, zonder dat er tussenkomst van mensen bij nodig is. Deze ontwikkelingen maken het leven niet alleen maar makkelijker, maar ook nog eens sneller en veiliger. In deze blog leg ik je uit hoe technologie bijdraagt aan de veiligheid in ons dagelijks leven en op de werkvloer.

Zakelijke sector

Veiligheid is belangrijk op de werkvloer, zeker op plekken waarbij veel risico’s komen kijken. Neem als voorbeeld het werken in de bouw. Manieren om dit veiliger te laten verlopen waren er al, zoals met iso 45001. Maar nu kunnen apparaten ook makkelijk risico’s opsporen en deze omzetten in waarschuwingen naar personeel. Ook het werk in ziekenhuizen heeft veel profijt gehad van technologische ontwikkelingen. Zo zijn tegenwoordig zeer verregaande mogelijkheden die operaties makkelijker laten verlopen. Artsen kunnen bijvoorbeeld tegenwoordig virtueel een operatie uitvoeren, zonder dat hier een patiënt bij te pas komt. Door deze manier van voorbereiding worden risico’s tijdens dergelijke ingrepen een stuk kleiner gemaakt.

Dagelijks leven

Wanneer je vroeger autopech had was dat een nog groter probleem dan dat het nu is. Langs de snelweg op zoek naar een laadpaal om door te geven waar je was, het was zeker niet makkelijk. Tegenwoordig wordt een kapotte auto opgemerkt door camera’s die zorgen dat er rode kruizen boven de weg komen te staan als dit nodig is. Daarnaast kan iedereen gemakkelijk met een telefoon doorgeven wat er is gebeurd en welke hulp er eventueel nodig is. De overheid maakt ook gebruik van nieuwe technologieën om criminaliteit te bestrijden. Door mobiele telefoons uit te lezen komen agenten vaak criminelen op het spoor, zonder dat criminelen dit zelf doorhebben.

Waar zit de grens?

We kennen allemaal de voorbeelden uit China, waarbij de overheid complete controle heeft op het gebruik van mobiele technologie van de inwoners van het land. Deze situatie is in Nederland dan ook zeer ongewenst, en het is daarom belangrijk om een grens te trekken. Veiligheid is belangrijk en technologie maken dit mogelijk, maar de vraag is, hoever mogen bedrijven en overheden hierin gaan?