Je kunt leads kopen, je kunt offertes kopen, je kunt databestanden kopen en deze plat mailen in de hoop dat je hier interessante leads uit haalt. Allemaal mogelijk. Dit zijn allemaal mogelijkheden vanuit de pushmarketing. Maar als je het omdraait en wilt dat leads bij jou komen, een formulier invullen, een offerte aanvragen via je site, dan kun je gaan werken vanuit een pullbenadering: online leads genereren.

Leads genereren via pullmarketing

Daarover gaat dit artikel voor mkb-bedrijven: het zo inrichten van je eigen website zodat er continue stroom ontstaat van interessante businessleads. Je hoeft ze niet na te jagen, ze melden zich vanzelf. Je hoeft ze alleen maar netjes op te volgen. Hoe klinkt dat?

Betekenis van lead

Een lead is een aanvraag voor meer informatie over een product of dienst. De afzender van de lead (een bedrijf of persoon) kan vanwege deze interesse gezien worden als een potentiële klant. Leads (Nederlands) kunnen bijvoorbeeld binnenkomen via een informatieformulier op de eigen website. Businessleads zijn dus mogelijke nieuwe klanten voor een bedrijf en worden ook wel ‘prospects’ of ‘salesleads’ genoemd.

Tips om online leads te genereren:

Start met een slimme online strategie

Als je met je website leads wilt genereren, is een slimme online strategie onontbeerlijk. Het is handig om heel goed na te denken wie je wilt aantrekken met je website. Daarnaast is het ook zeer belangrijk om te zorgen dat je website onderscheidend vermogen uitstraalt.

Waarom zou een bezoeker lead / klant worden bij jullie? Wat doen jullie zo goed, wat doen jullie beter dan collega’s in de markt? De antwoorden op dit soort vragen mogen helder schijnen op jullie website. In de teksten, in de footer, in de header, in promotieblokken. Zodat je er niet omheen kan.

Kies voor kwalitatief verkeer

Er zijn veel verkeersbronnen die je kunt inschakelen om meer bezoekers naar je website te krijgen. Uit mijn ervaring is het zo dat vooral bezoekers afkomstig van zoekmachines heel kwalitatief zijn. Ze zoeken met een intentie. Wanneer je website op deze manier is ingericht, met de juiste trefwoorden (wellicht via een zoekwoordonderzoek), met mooie landingspagina’s met waardevolle SEO-content, met een stuk linkbuilding om de website populair te maken… zorgt dat ervoor dat bezoekers binnen gaan komen op trefwoorden die voor jullie bedrijf belangrijk zijn. En het verkeer dat hierbij hoort, is kwalitatief. Dit is een belangrijk element bij online leads genereren via je eigen website.

 Maak je website onweerstaanbaar

Als je website de doelgroep aanspreekt, herkenning opwekt, online kan verleiden, puur geschreven is voor de bezoeker en niet vanuit jullie bedrijf… dan is de lading van de teksten aanstekend. Mensen lezen dan graag door en krijgen een gevoel bij wat jullie te bieden hebben. Zeer belangrijk bij online leads genereren.

Dit perspectief bestaat uit heel veel elementen. Onderstaand een aantal zeer belangrijke:

–   Spreek de doelgroep aan.

–   Maak duidelijk wat de USP’s zijn.

–   Doseer de content.

–   Zorg voor topdesign.

–   Maak duidelijk wat de propositie is (wat is propositie?).

–   Bied ‘over de streep-trekkers’ aan.

–   Zorg voor de perfecte mimiek.

–   Bouw aan overtuigingskracht.

–   Zorg voor aantrekkelijke navigatie-items.

–   Vertel de bezoeker wat hij moet doen (gebruik calls to action).

–   Richt je op kwalitatieve bezoekers.

Leads genereren is nog nooit zo simpel geweest

Wanneer je deze 3 stappen volgt, zul je al zien dat leads genereren online al een stukje makkelijker gaat. Natuurlijk zijn er meer dan 3 tips om je website echt 100% tot een online leadmachine te transformeren. Maar dit is al een mooie stap in online leads genereren.

Online leads-specialist

Wil jij het onderste uit de kan halen en echt aan de slag gaan met online leads genereren met je eigen website voor mkb-bedrijven, dan kun je ook kijken bij Marco Bouman. Hij is sinds 13 online groei-consultant en publiceert veel online marketingartikelen op zijn website.