Voordat je een internet pakket bestelt zijn er een aantal punten waar je op moet letten zodat je zeker weet dat je het juiste pakket kiest.

Snelheid

Als het aankomt op snelheid dan wil je het liefst internet dat snel en goedkoop is. Er zijn verschillende pakketten beschikbaar met uiteenlopende snelheden. Hoe sneller het internet, hoe hoger het maandtarief. Heb je het snelste internet nodig of kun je het af met een lagere snelheid? Dit is een afweging die je moet maken als je op zoek gaat naar een internet abonnement. Het is immers zonde dat je veel betaalt voor de snelste internetverbinding terwijl je het niet nodig hebt. Internetsnelheden variƫren van 20 Mbps tot maar liefst 1000 Mbps voor het snelste glasvezel internet. Je kunt wel nagaan dat de snelste optie ook het duurste is. Bekijk ten eerste wat je huidige snelheid is door een speed test te doen. Als je tevreden bent met de snelheid dan is het niet nodig om een snellere internetverbinding te kiezen. Een internet abonnement met een vergelijkbare snelheid is dan wellicht goedkoper waardoor je op een eenvoudige manier geld kunt besparen.

Draadloze router

Om alle apparaten in huis met internet te verbinden is een draadloze router het makkelijkst. De providers leveren een gratis modem maar deze is vaak niet geschikt voor draadloos internet. De modem wordt verbonden met een draadloze router zodat alle apparaten in huis verbonden kunnen worden met het internet. Een goede router ondersteunt een groot aantal verschillende apparaten zoals laptops, computers en smartphones. Al deze apparaten kunnen het signaal van de router draadloos ontvangen. Let op bij het bestellen van een internet abonnement wat er precies bijgeleverd wordt. Zit er alleen een standaard modem bij of ook een draadloze router?

Hoe kun je overstappen?

Als je een postcode check hebt gedaan en een geschikt pakket hebt gevonden dan is het tijd om over te stappen naar de nieuwe provider. Bekijk eerst of je bij de huidige provider nog vast zit aan een lopend contract. Als je een contract hebt met een minimale looptijd dan is het mogelijk dat je een boete krijgt voor het vroegtijdig opzeggen van het abonnement. De meeste internet abonnementen bestaan uit een contract voor onbepaalde tijd met een minimale looptijd van 1 jaar. Volgens de Nederlandse telecomwet mogen contracten een looptijd hebben van maximaal 2 jaar. Het is niet nodig om je internet abonnement op te zeggen bij de huidige provider. De nieuwe provider regelt alles voor je.

5 Essentiele vragen voordat je een pakket kiest

  1. Is het pakket dat je wilt verkrijgbaar op je adres?
  2. Welke internetsnelheid heb ik nodig?
  3. Is een telefoonverbinding nodig?
  4. Wil ik televisie afnemen bij dezelfde provider?
  5. Zijn alle gewenste televisie kanalen beschikbaar bij de provider?