Iedereen die vaak gebruik maakt van Wi-Fi komt op een gegeven moment erachter dat de snelheid van Wi-Fi trager is dan een internetverbinding met kabel. De snelheid waarmee de provider adverteert wordt niet behaald met Wi-Fi maar vaak wel met een kabel internetverbinding. Hoe kan dat? Er zijn goede redenen waarom Wi-Fi trager is en dat zijn de volgende:

Verstoord Wi-Fi signaal

Het Wi-Fi signaal kan verstoord worden door andere signalen. Eén van de manieren waarop het Wifi signaal verstoord kan worden is door de inmenging van een ander draadloos netwerk. In een gemiddelde buurt in Nederland zijn verschillende Wifi netwerken actief waardoor het ene netwerk het andere netwerk kan verstoren.

Elektrische apparaten

Naast andere Wi-Fi netwerken kunnen elektrische apparaten in huis ook het signaal verstoren. Dit zijn de signalen die verstuurd worden door mobiele telefoons, alarmsystemen, game computers, televisies en magnetrons. Om te voorkomen dat deze apparaten het Wi-Fi signaal verstoren is het verstandig om deze apparaten zo ver mogelijk uit de buurt van de router te houden. Een internetverbinding met kabel is immuun voor deze vormen van verstoring.

Objecten

Een internetverbinding met kabel heeft geen last van muren en andere objecten zoals een Wi-Fi verbinding dat wel heeft. Een Wi-Fi signaal moet doorgaans door verschillende objecten waardoor het signaal zwakker wordt. Als een signaal door een dikke muur moet dan wordt het bijvoorbeeld zwakker waardoor de snelheid minder wordt net als de afstand.

Trage router

Het is mogelijk dat de router die je gebruikt niet geschikt is voor een snelle Wi-Fi verbinding. Dit is vaak het geval bij een router van een aantal jaren oud. Het is dan mogelijk niet geschikt voor de snelle internetverbinding. Dit heeft te maken met het aantal draadloze antennes en de Wi-Fi standaard. De Wi-Fi standaard die gebruikt wordt door de router kan de snelheid van de verbinding beperken als het om een oudere standaard gaat.

Het apparaat is niet geschikt

Het is mogelijk dat het apparaat dat je gebruikt niet geschikt is voor een snelle internetverbinding via Wi-Fi. Het apparaat beschikt dan niet over de benodigde technologie. Dit is het geval bij oudere apparaten die alleen gebruik kunnen maken van de 2.4GHz frequentie en niet van de 5GHz frequentie.