Het internet van vandaag de dag is anders als 20 jaar geleden waar je nog vrij anoniem kon zijn zonder dat je ergens gegevens achter liet. Tegenwoordig doen de grote tech bedrijven zoals Facebook en Google er alles aan om jouw data te verzamelen voor allerlei doeleinden in een miljarden industrie. 

Big data en internetcriminelen

Naast de big data en dat bijna alle websites jouw internetgedrag tracken, meten en gegevens van je bewaren zoals welk besturingssysteem je gebruikt, welke browser waar je vandaan komt je ip adres en ga zo maar door. Liggen er ook andere gevaren op de loer, namelijk die van internetcriminelen. Want ook die zijn een gevaar en willen maar al te graag over jouw privé gegevens beschikken. Omdat het internet groot is en je soms door de bomen het spreekwoordelijke bos niet meer kunt zien gaan we je vandaag op weg helpen om veilig te internetten met deze tips.

Veilig omgaan met je privégegevens

Gemiddeld hebben we per persoon zo’n 150 online accounts waarvan we de meeste niet eens echt gebruiken of niet zo heel belangrijk zijn. Enkele van deze zijn weer de accounts van overheidsinstanties, banken en of voor apps of services die je voor belangrijkere doeleinden zoals je werk gebruikt. 

Omdat we regelmatig accounts moeten aanmaken om ons ergens te kunnen registreren zijn we geneigd om dit snel en makkelijk te doen. Dat wil zeggen dat we vaak dezelfde gegevens gebruiken en dus ook dezelfde wachtwoorden al dan niet makkelijke te raden wachtwoorden. Wat je moet beseffen is dat wanneer iemand kwaad wilt en hij of zij in staat is om een van je accounts te hacken al dan niet via een datalek te hebben verkregen. Ook het gebruik van openbare wifi netwerken brengt een risico met zich mee. En zo je gegevens buit maakt. Deze hacker je gegevens weer kan gebruiken om een ander account van je te hacken.

Unieke inlognamen en passwords

Alleen dit is al genoeg reden om werkelijk voor elk online account andere inloggegevens te gebruiken. Hoe doe je dit nu het beste? Natuurlijk zou het mooiste zijn wanneer jezelfs voor elk account een uniek e-mail adres zou gebruiken. In feite is dit technisch mogelijk maar erg onpraktisch. Zorg er op z’n minst voor dat je elk nieuw account voorziet van een unieke inlognaam en uniek wachtwoord. Doe dit voor elk account en sla de wachtwoorden niet op in de browser die je gebruikt maar hou deze bij in een lijst. 

Wachtwoorden beheer

Om een stap verder te gaan is een lijst wellicht ook weer af te raden want als iemand over deze lijst beschikt dan hebben ze werkelijk alleen je gegevens in ene keer. Slimmer zou zijn om hiervoor een wachtwoordmanager te gebruiken. Dit is een app / software die je op al je apparaten kunt gebruiken (zelfs als browserextensie) die je wachtwoorden onthoud en op de meest veilige manier opslaat op zwaar beveiligde servers. 

Daarnaast kunnen deze app’s je voorzien van unieke inloggegevens en wachtwoorden voor elk account waardoor je niet de kraken wachtwoorden kunt gebruiken die jezelf niet eens kunt onthouden. Zelf hoef je maar een hoofdwachtwoord te onthouden. Zorg op z’n minst wel dat deze heel sterk is en stel daarbij ook 2FA in (twee factor authenticatie) Om te voorkomen dat wanneer iemand wel in staat is om je hoofdwachtwoord te raden deze nog geen toegang heeft omdat hij nooit de 2FA kan inschakelen. Op deze website over password managers vind je veel meer informatie over 2FA en veilig internetten met de hulp van wachtwoordmanagers.